Zapraszam na spotkanie przy kawie, porozmawiajmy o Twoim zamówieniu lub skontaktuj się ze mną. Stwórzmy wspólnie Twoje wymarzone ciasto!

Szwagrów 19, 28-221 Osiek

+48 500 605 572

Search

a

Blog Dominiki

  /  Blog Dominiki

Połowa sierpnia – szczyt sezonu weselnego i wakacje… Wydawać by się mogło, że to najgorszy czas dla cukiernika, przedsiębiorcy i mamy podstawówkowych dzieci – na zaczęcie kolejnego projektu. Ilość zawodowych obowiązków i zamówień pikuje, czasem doba wydaje się zbyt krótka. W pracowni cukierniczej marzenie o ośmiogodzinnym dniu pracy w sezonie, jest po prostu nierealne. Coś trzeba wypiec, coś przełożyć, przygotować ozdoby, rozwieźć zamówienia… A ponieważ zadania przy

1. Tort najlepiej i najbezpieczniej jest przewozić na podłodze przed przednim fotelem lub w bagażniku. Najważniejsze, aby podłoże było równe i płaskie. Siedzenia są zazwyczaj wyprofilowane, a siedzisko lekko pochylone (dla pasażera - :) , ale dla tortu - :( ). I pamiętaj - najgorszą opcją dla tortu jest trzymanie go na kolanach lub na rękach. Wówczas cały czas tort pracuje, co może osłabić lub uszkodzić jego konstrukcję.   2. Przestrzeń

Do porcjowania tortu należy używać ostrego, wąskiego noża o spiczastej końcówce. Każdorazowo należy nóż zanurzyć w gorącej wodzie i przetrzeć, podgrzanie ostrza w ciepłej wodzie, sprawia że krem czy przekrojona żelka jest idealnie oddzielona, czysta, błyszcząca i apetyczna.   Tort należy kroić zaczynając od wbicia ostrej końcówki, następnie ruchem posuwistym kierować ostrze w kierunku brzegu. Tortu nie porcjujemy łopatką! Ona służy jedynie do serwowania ciasta. Tępy brzeg łopatki może poszarpać

Wykonywanie tortów i deserów, to nie tylko praca w kuchni ale także praca z ludźmi, rozmowy, ustalenia a czasem także negocjacje. Nie boję się trudnych rozmów z klientami, jestem dość otwarta, mówię i tłumaczę w takim stopniu, aby przekaz był jasny, poparty konkretami i przykładami z życia. Ale jednocześnie nie chcę "spowiadać się" że wszystkich "smaczków". Temat wyceny pojawił się u mnie, klienci miłej możliwość zobaczyć jak to