Zapraszam na spotkanie przy kawie, porozmawiajmy o Twoim zamówieniu lub skontaktuj się ze mną. Stwórzmy wspólnie Twoje wymarzone ciasto!

Szwagrów 19, 28-221 Osiek

+48 500 605 572

Search

a

Blog Dominiki

  /  Blog Dominiki (Page 2)

Prowadząc pracownię cukierniczą i dbając, aby każde zamówienie było przyjęte sprawnie i bez chaosu, opracowałam sobie schemat przyjmowania zamówień. Odpowiednio przyjęte zamówienie i rozmowa z klientem o jego oczekiwaniach, pozwoli wychwycić nam dużo informacji potrzebnych podczas realizacji.   Zamówienie powinno zawierać następujące elementy: - ilość porcji (możemy to ustalić pytając o ilość gości dorosłych, dzieci, i czy maja być zaplanowane dokładki lub porcje na wynos), - układ pięter - czy tort ma

Błędy i "utrudnienia" - czyli na co zwrócić uwagę, aby wykonywanie bezy poszło szybko i aby beza była sztywna, twarda. Ubijanie piany z białek to nic innego jak spulchnianie mechaniczne — wprowadzenie i wiązanie pęcherzyków powietrza w strukturze białek (dlatego da się upiec biszkopt bez proszku do pieczenia — odpowiednio ubita piana jest rewelacyjnym spulchniaczem). Należy dopilnować, aby nie zaburzyć tego procesu, nie rozrzedzić piany, ale jej też

Ciasta biszkoptowe królują w mojej kuchni, są wspaniałą i wdzięczną bazą do przygotowania tortów i ciast. Inny biszkopt przygotowuję do delikatnego deseru, inny do piętrowego tortu, jeszcze inny do tortu w stylu naked. Co je natomiast łączy? - Najczęściej wykonuję biszkopty pracując z mąką typ 405, - nie używam proszku do pieczenia (chyba, że ciężka i zbyta zbita struktura ciasta tego wymaga), - wszystkie produkty przygotowuję wcześniej aby podczas sporządzania