Zapraszam na spotkanie przy kawie, porozmawiajmy o Twoim zamówieniu lub skontaktuj się ze mną. Stwórzmy wspólnie Twoje wymarzone ciasto!

Szwagrów 19, 28-221 Osiek

+48 500 605 572

Search

a

Dominika z wypiekami

  /  Porady Dominiki   /  Błędy popełniane przy pieczeniu biszkoptów

Błędy popełniane przy pieczeniu biszkoptów

Biszkopty to bardzo wdzięczne ciast, które sprawdzi sie i przy ciastach i przy tortach. Dla mnie to wypiek, który nawet z niewielkim defektem może być świetną bazą do dalszej pracy. Błędy zdarzają się przy przygotowywaniu ciasta, pieczeniu, studzeniu, krojeniu a nawet już na etapie wyboru produktów… Zatem co może niekorzystnie wpłynąć na jakość biszkopta?

 

– wybór za ciężkiej mąki (wysokie typy mąki),

– wybór jaj wielkością nie oddających parametrów z przepisu (duże czy małe jajo),

– ilość cukru, która może obciążyć biszkopt , sprawić że będzie lepki (nawet podczas krojenia będziemy czuć dziwny opór przy krojeniu),

– nieoczyszczona lub źle oczyszczona miska,

– zbyt krótki czas ubijania białka z cukrem,

– za wczesne dodanie cukru,

– nie pomieszanie mąk (jeśli pieczemy biszkopt z mieszanek mąk),

– nie pomieszanie maki z proszkiem (jeśli pieczemy biszkopt ze spulchniaczem) – mogą postać nierównomiernie ułożone duże dziury ,

– mieszanie ciasta różnych kierunkach (raz w prawo, raz w lewo),

– dobór złej średnic y i wysokości tortownicy/rantu do ilości przygotowanego ciasta,

– natłuszczanie brzegów rantu,

– włożenie ciasta do zbyt nagrzanego pieca lub nienagrzanego w ogóle,

– niedostosowanie poziomu pieczenia (wysokość półki piekarnika) do potrzeb biszkopta

– pieczenie w niewłaściwej temperaturze,

– pieczenie zbyt długie/zbyt krótkie (najlepiej piec do suchego patyczka, ale sprawdzamy to, zakładając że kończy się czas pieczenia),

– zbyt częste otwieranie piekarnika i sprawdzanie, co dzieję się z wypiekiem –przez to studzimy wnętrze piecyka, obniżamy temperaturę ,

* 3 powyższe punkty można najlepiej wyeliminować przez pieczenie zgodne z zaleceniami producenta pieca!! dane podane w przepisie, lub info znalezione na grupie tortowej, może nijak się mieć do parametrów naszego pieca!

– studzenie biszkopta w piecyku (cały czas działają na niego wysoka temperatura,

– wycinanie biszkopta z rantu gdy jest gorący (mnie w ten sposób dochodzi do skurczenia się biszkopta, zmienia mu się średnica!)

– krojenie na blaty biszkopta, który nie jest wystudzony (linia cięcia nie jest idealna, powstają okruchy, zaciągnięcia, biszkopt może sie rwać),

 

 

Jeśli nie popełniliśmy wyżej wymienionych błędów pozostaje nam idealnie przełożyć biszkopty, i stworzyć z nich wspaniały i pyszny tort.

A jeśli coś poszło nie tak jak byśmy chcieli – istnieje cos takiego jak drugie życie biszkopta 🙂 o czym juz niedługo słów kilka 😉

Pozdrawiam Słodko
Dominika Konat

Zostaw komentarz